načítavam...
0905 119 338
0905 768 109
ďalšie kontakty

Vietnam

Kritériám nevyhovuje žiadny výsledok.

Vietnam – krajina hôr, ryžových polí a tisícročných tradícií

Vietnam je fascinujúca krajina s bohatou históriou, úžasnou kuchyňou a rozmanitou krajinou, ktorá siaha od severných hôr cez zelené delty až po tropické pláže. Cestovateľ tu nájde rušné mestá, tichú vidiecku krajinu aj pokojnú atmosféru buddhistických chrámov.

Čo vidieť

  • Hanoj – hlavné mesto spája francúzsku koloniálnu architektúru s typickými ázijskými trhmi a chrámami. Zaujímavé sú Jazero navráteného meča, Chrám literatúry a stará štvrť s úzkymi uličkami plnými pouličného jedla a obchodíkov.

  • Zátoka Ha Long – jeden z najkrajších prírodných zázrakov sveta, zapísaný v UNESCO. Viac než 1 600 vápencových ostrovov vystupuje z tyrkysovej vody ako kulisa z rozprávky. Najlepším spôsobom, ako ju spoznať, je plavba tradičnou loďou.

  • Sapa – horská oblasť na severe krajiny známa ryžovými terasami a etnickými dedinkami. Ideálne miesto na turistiku a stretnutie s pôvodnými obyvateľmi Hmong či Dao.

  • Hue – bývalé cisárske mesto s kráľovským komplexom, pagodami a hrobkami vietnamských vládcov.

  • Hoi An – historické prístavné mesto s romantickými uličkami, lampiónmi a zachovalou architektúrou z čias, keď tadiaľ prechádzali čínski a japonskí obchodníci.

  • Ho Či Minovo Mesto (Saigon) – moderná metropola plná energie, no zároveň s historickými pamiatkami ako Katedrála Notre-Dame, centrálna pošta či tunely Cu Chi, ktoré slúžili počas vojny.

  • Delta rieky Mekong – sieť kanálov, plávajúcich trhov a ryžových polí, ktorá ukazuje autentický vidiecky život Vietnamu.

Vietnamská gastronómia

Vietnamská kuchyňa je ľahká, čerstvá a aromatická, založená na rovnováhe chutí a použití byliniek.
Medzi najznámejšie jedlá patria:

  • Pho – tradičná polievka s rezancami, hovädzím alebo kuracím mäsom a čerstvými bylinkami.

  • Bánh mì – chrumkavý bagetový sendvič s mäsom, zeleninou a koriandrom – dedičstvo francúzskej kolonizácie.

  • Goi cuon – čerstvé jarné rolky plnené zeleninou, bylinkami a krevetami.

  • Bún chả – grilované bravčové mäso podávané s rezancami, šalátom a rybacou omáčkou.

  • Cà phê sữa đá – silná vietnamská káva s kondenzovaným mliekom, podávaná na ľade – ikonický nápoj každej vietnamskej ulice.

Kedy cestovať

Vietnam má rôznorodé podnebie, preto je ideálny čas na návštevu závislý od regiónu:

  • Sever (Hanoj, Ha Long, Sapa) – najlepšie obdobie od októbra do apríla, keď je sucho a mierne teploty.

  • Stred krajiny (Hue, Hoi An, Da Nang) – ideálne od februára do augusta.

  • Juh (Ho Či Minovo Mesto, delta Mekongu, ostrovy) – najvhodnejšie mesiace sú november až apríl, keď je obdobie sucha.

Čo zažiť

  • Plavba po zátoke Ha Long – romantická aj dobrodružná, s možnosťou prenocovať na lodi medzi skalami.

  • Trek v Sape – prechádzky cez ryžové terasy a návštevy horských dedín.

  • Kurz varenia vietnamských jedál – obľúbená aktivita v Hoi Ane alebo Saigone.

  • Jazda na motorke po krajine – Vietnam je rajom pre cestovateľov na dvoch kolesách.

  • Trhy a pouličné jedlo – v každom meste sú pouličné stánky s jedlom, ktoré chutí ako z najlepšej reštaurácie.

  • Ostrov Phu Quoc – ideálny na oddych po cestovaní, čisté pláže, tyrkysové more a pokojná atmosféra