načítavam...
0905 119 338
0905 768 109
kontakty

Objavovanie Emirátov .

Niečo na začiatok...

Začala by som asi najzákladnejším faktom, ktorý veľa ľudí zabúda a to je ten, že Spojené arabské emiráty sa skladajú zo 7 samostatných emirátov, kde každému vládne jeden šejk. A teda ani tento článok sa nebude zaoberať iba tým najslávnejším z nich- Dubajom. Keby ste išli prsom na mape a hľadali by ste kde sa Spojené arabské emiráty nachádzajú, bolo by to v juhozápadnej Ázii na Arabskom polostrove. Najväčším emirátom je Abu Dhabi.  Za ten najmodernejší emirát je rozjodne považovaný Dubaj, ktorý je neskutočne vybudovaný a ešte stále sa v ňom stavajú najvyššie budovy a nákupné centrá sveta. Nemôžeme však zabudnúť aj na ostatné emiráty, ktorými sú Ajman, Šardžá, Fujairah, Ras Al Khaimah a Umm Al Quwain. 

Letisko

Ako pri každej dovolenke alebo v mojom prípade poznávacej ceste do ďaľeka spoznávame nielen krajinu ale aj mieste letiská. Pri tom dubajskom rozhodne odporúčam použiť mapu alebo sa držať skupiny. Nemusíte sa však báť, letisko je veľmi dobre značené.  Letisko Dubaj je  tretím najrušnejším letiskom na svete. Nachádza sa v obchodnej a rezidenčnej oblasti Al-Karhud, asi 4 km severovýchodne od Dubaja. Letisko prevádzkuje 220 destinácií po celom svete s výnimkou Antarktídy. Toto letisko je sídlom pre najväčšieho leteckého dopravcu na Blízkom východe Emirates Airlines, tiež pre leteckú spoločnosť Flydubai.

Zdroj: Fotka Funtour, pohľad z lietadla na mesto Dubaj

Prvý a druhý deň

Kde sme prespali...

Po vyzdvihnutí batožiny z letiska sme sa presunuli do prvého hotela, kde sme prespali a tým bol Arabian park hotel. Tento mestský troj- hviezdový hotel sa nachádza len 10 minút od medzinárodného letiska v Dubaji a kľúčových obchodných centier vrátane Dubajského medzinárodného finančného centra a Dubajského svetového obchodného centra. Je vhodný pre tých, ktorý prišli do Dubaja na pracovnú cestu alebo aj pre dovolenkárov, ktorí chcú spoznávať mesto Dubaj za najpriaznivejšie ceny. Druhú noc sme prespali v hotely Al Seef Heritage. Tento hotel na spôsob starého Dubaja je pre mňa zážitkom na celý život. Unikátny hotel v historickom štýle s autentickými arabskými prvkami postavený v roku 2018 sa nachádza v historickej časti dubajskej promenády Al Seef, kúsok od najväčšieho nákupného centra Dubai Mall, pláže La Mer a atrakcie Dubaj Frame.

Zdroj: Fotka Funtour, Hotel Al Seef Heritage

Výlety

Prvý a druhý deň sme mali na pláne veľa zaujímavých výletov. Prvým z nich bola Mešita Jumeirah, ktorá je najväčšou mešitou v Dubaji a zároveň prvou, ktorá bola otvorená pre širokú verejnosť. Do starej časti Deira sme sa presunuli na loďke Abra. Tento druh dopravy skutočne odporúčam, je to totiž najviac autentická záležitosť, ktorú zažijete v Dubaji. Na trhoch sme videli nádhernú ručnú keramiku, prenádherné šaty ale aj koreniny a látky. Zlatá ulička bola plná zlatých objektov a dokonca tam bol vystavený aj najväčší zlatý prsteň na svete. Ako ďalšia nás čakala plavba loďou po Dubaj Maríne, z ktorej sme videli všetky veľkolepé mrakodrapy, budovy a dokonca aj najväčšie vyhliadkové koleso Dubaj Eye. V najväčšom nákupnom centre Dubai Mall sme si kúpili lístky do najväčšej budovy na svete Burj Khalifa. Čo vám poviem, Dubaj rád prekonáva a uchváti isto každého milovníka veľkolepých monumentálnych stavieb. Ako bodku večera sme videli tancujúcu fontánu The Dubai Fountain , ktorá je impozantným predstavením plným hudby, svetla a emócií. Tu by som si vedela predstaviť sedieť celý večer a sledovať ako tancujú trysky vody z fontány na rytmus hudby.

Zdroj: Fotka Funtour, plavba loďou po Dubai Maríne

Zdroj: Fotka Funtour, výhľad na Burj Khalifu 

Prehliadky hotelov

Každodenné prehliadky hotelov boli veľmi zaujímavé, nakoľko sme nahliadli do veľa hotelov vo veľa rôznych emirátoch. V Dubaji to boli prvé dva dni tieto... Ak prvý bol nie málo slávny Riu Dubai. Tento hotel presvedčí moderným a pohodlným vybavením, ako aj priamou polohou na pláži. Tematické reštaurácie ponúkajú kulinársku rozmanitosť. Vodný park "Splash Water World" je ideálny pre rodiny s deťmi. Druhý hotel, ktorý sme videli bol Centara Mirage Beach Resort Dubai. Rezort ponúka 4-hviezdičkové ubytovanie s vírivkou a detským ihriskom. Pre deti je pripravený detský klub a veľa atrakcií. K dispozícii je aj business centrum. Rixos Premium Dubai bol tretí a aj posledný hotel za tieto dva dni, ktorý sme navštívili. Je to prvotriedny lifestylový hotel v srdci známej dubajskej mestskej destinácie Jumeirah Beach Residence s výhľadom na najväčšie ruské koleso na svete „The Dubai Eye“. Ponúka príjemnú zmes pulzujúceho nočného života a pokojného prostredia pri bazéne a na pláži .Najesť sa môžete ísť do niekoľko štýlových reštaurácií v blízkosti hotela.

Zdroj: Fotka Funtour, výhľad z balkóna v Riu Dubai

Tretí deň

Kde sme prespali...

Tretí deň v Dubaji sme strávili noc v prekrásnom luxusnom hotely Dukes The Palm. Výhľad na Dubaj, ktorý sa nachádza v exkluzívnej oblasti Palm Jumeirah na pobreží Arabského zálivu zažijete v hotely Dukes The Palm.

Zdroj: Fotka Funtour, pred hotelom Dukes The Palm na pláži

Výlety

Výlet, ktorý sme absolvovali tretí deň vrelo odporúčam či už deťom alebo dospelým. Zábavný park Motiongate je skvelou voľbou na strávenie poobedia v Dubaji. Čaká na vás 14 štúdiových zón, ktoré zahŕňajú 40 atrakcií svetovej triedy.

Zdroj: Fotka Funtour, Motiongate park

Prehliadky hotelov

V tento deň sme prešli 4 hotely. Ako prvý bol Canopy By Hilton Al Seef, ktorý sa nachádza v módnej štvrti „Al Seef“. Je vybavený strešným barom a jeho interér je veľmi pekný, moderný . Jednou nevýhodou je to, že je hotel vzdialený 7 km od najbližšej verejnej pláže. Druhý hotel bol Hampton By Hilton Dubai Al Seef. 3 hviezdový taktiež veľmi moderný a príjemný hotel, ktorý sa nachádza v najživšej štvrti Dubaja - Al See je vzdialený 10 km od zaujímavých atrakcií ako sú napríklad Dubai Mall alebo mrakodrap Burj Khalifa. Prekrásny 5 hviezdový výnimočný Atlantis The Palm naozaj zaujme každého milovníka luxusu. Toto architektonické majstrovské dielo na výnimočnom mieste je rozhodne skvost medzi hotelmi. Je preslávený svojimi reštauráciami a dokonca aj strateným akváriom, na ktoré sa môžete pozerať pri koláčiku a káve. Posledným hotelom bol Rixos The Palm Dubai. V tomto hoteli sa môžete nechať opaľovať na súkromnej pláži alebo sa nechať rozmaznávať širokou ponukou kulinárskych špecialít, ktoré hotel ponúka.

Zdroj : Fotky Funtour, Rixos The Palm Dubai

Štvrtý deň

Štvrtý deň sme mali iba prehliadky hotelov. No dokonca v dvoch emirátoch! V Dubaji sme stihli pozrieť ešte Radisson Beach Resort Palm Jumeirah, ktorý je novootvorený hotel situovaný na západnej strane Palmového ostrova, ponúka dokonalý výhľad na mesto aj pláž a  Hilton Dubai Palm Jumeirah, ktorý sa radí medzi najväčšie hotely v Dubaji. Tento hotel sa nachádza priamo na súkromnej hotelovej pláži na ostrove The Palm. Vodný park Aquaventure je vzdialený asi 10 minút jazdy autom, asi 20 minút jazdy od mrakodrapu Burj Khalifa a nákupného centra Dubai Mall. Potom sme sa autobusom presunuli do ďalšieho emirátu- emirát Fujairah, kde sme boli na prehliadke ďalších dvoch hotelov. 5 hviezdový hotel Royal M Al Aqah Beach Resort, je luxusný hotel z jednej strany hotela s výhľadom na more az druhej na pohorie Al-Hadžar so súkromnou plážou Al Aqah. Druhý hotel Miramar Al Aqah Beach Resort, ktorý je živší a jeho vybavenie je  v marockom štýle.

Zdroj : Fotka Funtour, Hilton Dubai Palm Jumeirah hotel

Piaty deň

Ráno som si nastavila budík na 7:00. Neodpustila by som si neokúpať sa v nádhernom Indickom oceáne. Čakal ma totiž deň plný prehliadok hotelov a taktiež aj presun do nového emirátu!

Autobusom sme sa presunuli z emirátu Fujairah do emirátu Ras Al Khaimah, kde nás čakala už spomínaná prehliadka hotelov. The Cove Rotana Resort je domčekový a roztiahnutý hotel, ktorý má príjemnú atmosféru a aj personál. Ak by mal niekto záujem o cenovo najlepší hotel v emiráte Ras Al Khaimah, tak potom BM Beach Hotela alebo BM Resort.  Presunuli sme sa do hotela Hilton Ras Al Khaimah Beach Resort, kde sme aj spali. Hotel je krásny, má 2 pláže, rozľahlý, pocitovo veľmi príjemný. Oproti cez uličku je Český bar, kde si viete dať české špeciality ako napríklad sviečková alebo tlačenku s pivom Plzeň!

Zdroj: Fotka Funtour, kúpanie v Indickom oceáne

Zdroj: Fotka Funtour, The Cove Rotana resort

Šiesty a siedmy deň

Kde sme prespali...

Oba dni sme spali v hotely Doubletree by Hilton Resort & Spa Marjan Island. Hotel sa nachádza na pláži na ostroje Marjan Islands. Elegantné priestory hotela, prepychovo zariadené izby a rozľahlý bazénový areál s kvalitnými službami a chutnou medzinárodnou kuchyňou tvoria malú dovolenkovú oázu.

Zdroj: Fotka Funtour, hotel Doubletree By Hilton Resort and Spa Marjan Island

Výlety

Veľmi zaujímavé výlety ako napríklad Perlia farma, kde nám vysvetlili a ukázali, ako lovia mušle, z ktorých vyberajú perly. Na farme sa dá kúpiť aj napr. retiazka s perlou , cena je okolo 100 eur .

Ďalší výlet Desert safari, na ktorej nás adrenalinovou jazdou previezli na jeepoch , kde sme si v púšti nafotili krásny západ slnka.

Zdroj: Fotby Funtour, Perlia farma

Prehliadka hotelov

Absolvovali sme prehliadku hotelov Rixos Bab Al Bahr, Hampton Be Hilton Marjan Island a Radisson Resort Ras Al Khaimah Marjan Island, všetky hotely sú plážové a cítila som sa v nich veľmi príjemne.

Zdroj : Fotka Funtour, Rixos Bab Al Bahr hotel

Posledný deň

Ráno som stihla ranné kúpanie v oceáne a taktiež aj poslednú prehliadku hotela v tomto emiráte. Nádherný, novootvorený Mövenpick Resort Al Marjan Island je hotel vhodný aj pre rodiny s deťmi nakoľko ponúka vysoký komfort v príjemnom prostredí. K dispozícii sú vnútorné a vonkajšie bazény, ako aj hotelová piesočnatá pláž s množstvom vodných športov.

Potom nás už čakal autobus na presun do emirátu- Um Al Quain, kde sme boli na prehliadke hotela Vida Beach Resort Umm Al Quwain. Tento hotel má strešný bar a taktiež je na pieskovej pláži . Je síce menší no ak by sa mám rozhodnúť kam v tomto emiráte do hotela, tak určite neváham a idem sem!

Presun do posledného emirátu Ajman a šup na posledné prehliadky hotelov. Ajman Hotel a Ajman Saraj hotel, ktorý sa mne osobne páčil o trošku viac ako Ajman Hotel. Môžete si tu vychutnať orientálne slnko a arabskú pohostinnosť pod palmami na súkromnej nádhernej bielej pieskovej pláži alebo pri lahodnom koktaile na pohodlných ležadlách pri bazéne.

Zdroj: Fotky Funtour, Movenpick Resort Al Marjan Island